Yenidoğan Döneminde Sık Görülen Sağlık Sorunu: Konak

Yenidoğan Döneminde Sık Görülen Sağlık Sorunu: Konak

Bebeklerde yaşamın ilk haftalarında ortaya çıkan ve saçlı deride görülen cilt problemi konak olarak adlandırılır. Doğumdan sonra bebeğin saçları büyük oranda dökülür ve hızlı bir şekilde yerine yenileri çıkar. Bu süreçte de bebeklerde kafa derisini kaplayan kuru cilt kabukları ortaya çıkabilir. Bu kabuklar ilerleyen dönemde saçlı derinin tamamını kaplar ve beyaz ya da sarı, kahverengi görünümde sert bir tabaka oluşturur. 


Konak genellikle zararsızdır hatta bebek büyüdükçe ve hormonal değişiklikler azaldıkça kendiliğinden geçebilir. Ancak bu süreçte hafif bebek şampuanları kullanmak ve saç fırçalarıyla nazikçe fırçalamak pulların dökülmesine ve temizlenmesine yardımcı olarak süreci hızlandırabilir. 


Konak hastalığına sahip bebeklerin kafa derisi haftada 2-3 kez yıkanmalı ve yıkanırken fazla şampuan kullanılmamalı. Aynı şekilde saçların kendiliğinden uzamaya bırakılması da konak açısından daha faydalıdır.


Konak hastalığı zararsız ve sık karşılaşılan bir durum olduğu için genellikle kendiliğinden gerileme eğiliminde olur ve yaklaşık 3 ayda kaybolur. Bazı durumlarda bu süre 1 yıla kadar uzayabilir ancak bebeğe ciddi rahatsızlık vermiyorsa tedavi gerektirmez.

Bloga dön