Yenidoğan bebeklerdeki en yaygın sorunlardan biri olan gaz sancısı, hem anne hem de bebek için oldukça zorlayıcı olabiliyor.
Bebeklerin gaz sancısı yaşamasındaki temel neden hava yutmalarıdır. Sindirim sisteminde birikmiş hava, bebekleri oldukça huzursuz eder. Çünkü sindirim sisteminde oluşan havanın vücuttan atılması oldukça zordur. Bu durum mide ve bağırsakların da gerilmesine sebep olur. Bebeğin emzirilirken laktoz yüklemesi yaşaması da gaz sancısına sebep olan faktörlerden biridir. Aynı zamanda sık ağlamak da bebeğin hava yutmasına sebep olduğu için bebeğin de gaz sancısı çekmesine yol açabilir.
Gaz sancısının başlıca belirtileri arasında; aşırı ağlama, bacakları karına doğru çekme, karın bölgesinin sertleşip şişmesi ve uyku düzenindeki bozulma gösterilebilir.
Gaz sancısı bebek için oldukça acı verici olduğu için bebeğin huzursuz olmasına yol açar. Gaz sancısının rahatlatılması bebeğin gün içerisindeki temel ihtiyaçlarının karşılanmasını kolaylaştıracaktır. Gaz sancısını rahatlatmak için bazı yöntemler bulunmaktadır. Bebeği yüz üstü yatırarak sırtını ovmak, hem bebeği rahatlatacak hem de uyumasın kolaylaştıracaktır. Aynı şekilde sırt üstü yatırarak bacaklarını karnına doğru çekmek de bağırsaklarını rahatlatarak gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olacaktır. Ilık bir havluyu bebeğin ayaklarına koyarak karnına masaj yapmak da bebeğin sakinleşmesini sağlayacak ve gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Tüm bunların yanı sıra bebeği sadece anne sütü ile beslemek, emerken ağzında boşluk bırakmayacak bir biberon seçimi yapmak, çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda bulunmasını önlemek, çok dar kıyafetler giydirmemek ve gün içerisinde bebeğin hareket etmesini sağlayacak masajlar yapmak gaz sancısının oluşmasını önleyebilir.