Egzama, bebeklerde ciltte yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır ve çoğu zaman bebeklerin ilk yaşlarından itibaren ortaya çıkabilir. Bebeklerin ciltleri hassas olduğu için egzama, cildin dışarıdan gelen irritanlara ve alerjenlere karşı reaksiyon göstermesi sonucu oluşur. Bu yazıda, bebeklerde egzamanın nedenleri, önleme ve tedavi yöntemlerini inceleyeceğiz.
Bebeklerde atopik dermatit olarak da adlandırılan egzama, genellikle ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez ancak uzun süre geçmemesi ve ilerlemesi halinde mutlaka doktora danışılmalıdır. Egzama çoğunlukla ellerde, yüzde, boyunda ve vücudun katlı bölgelerinde döküntüler şeklinde oluşur ve alevlenme dönemi olarak adlandırılan dönemlerinde bebekler için oldukça rahatsız edici olabilir.
Egzama nedenleri arasında ilk akla gelen genelde genetik yatkınlıktır, ailede egzama geçmişi olan bebeklerde egzama görülme riski daha fazladır. Bunun yanı sıra bebeklerin ciltlerinin iyi nemlendirilmemesi de egzama riskini artırır. Çünkü bebeklerin cildi yetişkinlere kıyasla daha ince ve hassastır bu nedenle de iyi nemlendirilmesi gerekir çünkü kuru cilt egzamaya yatkındır. Aynı şekilde soğuk, kuru hava veya aşırı sıcak hava bebeklerin cildini etkileyerek egzama belirtilerini şiddetlendirerek egzama oluşumuna yol açabilir. Sık görülmese de bazı bebeklerin gıda alerjisi sonucunda da egzama ortaya çıkabilir.
Düzenli nemlendirme ve günlük banyo egzama oluşumunu önlemenin kilit noktasıdır diyebiliriz. Tabii banyo yaptırırken kullanılan ürünlere ve sonrasında kurularken kullanılacak havluya da dikkat edilmeli. Ürünler kimyasal içerikli olmamalı ve havlu da çok sert olmamalı, aynı zamanda bebek nazik hareketlerle kurulanmalı. Aynı zamanda kıyafetlerin pamuklu ve hava alan ürünler olması da egzama oluşumunu önler. Tüm bu maddeler egzama oluşumunu önlemede ve oluşan egzamayı geçirmede kullanılabilecek yöntemlerdir. Tüm bunlara rağmen bebeğinizin egzama problemi devam ediyorsa uzman bir hekimden yardım alınmalıdır.